Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

Heb je last van diarree, geborrel in je buik, misselijkheid, obstipatie, onregelmatige ontlasting, opgeblazen gevoel, opgezette buik, pijn, vermoeidheid of winderigheid? Lees dan verder over pepermuntolie!

Pepermuntolie heeft volgens onderzoekers van Maastricht UMC+ een positief effect op het prikkelbare-darmsyndroom (PDS). De wetenschappers van het ziekenhuis zijn tot deze conclusie gekomen naar aanleiding van een onderzoek bij zo’n 200 patiënten. “Pepermuntolie is echter geen wondermiddel”, vertelt maag-, darm-, leverarts Daniel Keszthelyi. “Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten.” Pepermuntolie werd al langer genoemd als verlichtend middel, maar dit was tot nu toe nog niet goed onderzocht. In het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology beschrijven de onderzoekers hun resultaten. “Ook is de olie zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig”, aldus Keszthelyi. De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft.

Wat is pepermuntolie?

Pepermuntolie kan je kopen in de vorm van een goede maagsap-resistente zachte gecoate capsules die je kan slikken. Je kan deze capsules dagelijks gebruiken ter voorkoming van klachten of je gebruikt het acuut, dus als je al last hebt. Dit is een kwestie van uitproberen. Iedereen van 8 jaar en ouder mag dit slikken.

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit een extract van gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant Mentha piperita of Mentha avensis. Pepermuntolie is een nagenoeg kleurloze vloeistof met een scherpe, frisse en muntachtige geur. Pepermuntolie bevat 35 tot 60% (levo)menthol. Pepermuntolie werkt lokaal in je darm en laat de spierspanning van glad spierweefsel ontspannen en remt zenuwcellen in de darmwand waardoor je minder last kan hebben van verschillende darmklachten. Pepermuntolie werkt heel effectief bij darmklachten.

Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten, kan je zeker pepermuntolie uitproberen:

  • buikpijn
  • diarree
  • een opgeblazen gevoel
  • krampen in je maag/darmen
  • obstipatie

Menthol heeft ook een antibacteriële werking waardoor het mogelijk is dat je darmmicrobioom beïnvloed wordt en dit daardoor verlichting van de klachten geeft. Het voordeel van pepermuntolie is dat het snel werkt.

Hoe neem je pepermuntolie in?

Probeer eerst pepermuntolie uit. Je neemt eerst een aantal dagen 1 maal per dag 1 capsule met een glas koud water een half uur voordat je wat gaat eten. Je slikt de capsule volledig in, dus je mag er niet op kauwen, en je mag er niet tegelijkertijd bij eten of gelijk innemen met medicatie. Als je verbetering van je klachten merkt, kan je het innemen van capsules verhogen naar 3 maal daags. Bij ernstige klachten kan je zelfs driemaal daags 2 capsules innemen. Je blijft pepermuntolie innemen totdat je klachten nagenoeg verdwenen zijn. Dit kan een paar weken duren. Als dit werkt, kan je regelmatig een kuur doen van 1 tot maximaal 3 maanden. Je kan last hebben van bijwerkingen zoals een brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, een droge mond of hoofdpijn. Bekende goede merken zijn Colpermin, Tempocol en Vithortho: elke capsule bevat minimaal 180 mg pepermuntolie. Voordeel van Vitortho pepermuntoliecapsules is dat er nog gemberolie en venkelolie is toegevoegd.

Wanneer neem je pepermuntolie beter niet in?

Als je allergische bent voor pepermunt, menthol of als je al last hebt van brandend maagzuur of als je een middenrifbreuk hebt, last van galstenen of je lever, kan je beter niet beginnen met pepermuntoliecapsules. Voor de zekerheid ook niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Wat zijn de voordelen van pepermuntolie?

  1. Werkt als kuur om minder darmklachten te krijgen, met name buikpijn.
  2. Wert als kuur om de beweeglijkheid van de darmspieren te verminderen en te ontspannen.
  3. Kan je innemen voordat je bijvoorbeeld buitenshuis gaat eten als je hebt getest dat het werkt.
  4. Kan vrij snel helpen bij opgeblazen buik en winderigheid.
  5. Je kan ook pepermuntolie als essentiele olie gebruiken in een infuser.
  6. Je kan een druppeltje pepermuntolie gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie voor een frisse smaak.
  7. Pepermuntolie zou nuttig kunnen zijn bij menstruatiekrampen, griep, neusverkoudheid en spanningshoofdpijn. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet.
  8. Pepermuntolie kan je zelf kopen zonder recept en dus zelf uitproberen.

Wat zijn de bijwerkingen van pepermuntolie?

Met name bij hogere doses kunnen bijwerkingen optreden zoals:

  • Verergering van zuurbranden, Hoofdpijn, brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, droge mond, pepermuntsmaak in de mond, mentholgeur.
  • Soms wazig zien.
  • Verder zijn gemeld allergische reacties op menthol: hoofdpijn, bradycardie, spiertremoren, ataxie, anafylactische shock en erythemateuze huiduitslag. Misselijkheid, braken, urine of feces met mentholgeur, dysurie, ontsteking van de glans van de penis.

Enkele ervaringen

Jeanet: Ik gebruik eigen merk Holland & Barett en ik ben er echt blij mee. Werkt echt verlichtend.

Stephanie: Ik gebruik tempocol.. de eerste keer vond ik het echt heel vervelend.. maar werkt echt tegen opgezette buik… maar als ik goed eet dan heb ik die niet meer

Hester:;  Gebruik wel capsules waarbij de olie vrij komt in de dunne darm. En even volhouden… De bijwerkingen verdwijnen na verloop van tijd.

 

 

bronnen: Lareb, pepermuntolie-capsules-werken-prikkelbare-darm/, 1-limburg

 

, ,

30 Responses to Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

  1. Mariska Rinkel 16 september 2019 at 11:40 #

    Duidelijk artikel. Ik heb wel een vraag: in de capsules zit ook venkelolie. Dit is bij mij inderdaad bekend als verlichtend bij darmklachten (vroeger ook bij baby’s met darmkrampen geadviseerd maar niet wetenschappelijk bewezen). Nu staat in de checklisten dat Venkelthee niet mag, hoe zit dat?

    • Foodie Sigrid 16 september 2019 at 21:33 #

      Hoi Mariska
      Fodmap’s zijn wateroplosbaar, en venkel is wel toegestaan. Venkelolie daarom ook.

  2. Medisch adviseur Will Pharma 28 oktober 2019 at 11:39 #

    In het hierboven genoemde onderzoek, dat in Maastricht UMC is uitgevoerd, is gebruik gemaakt van Tempocol. Uit deze studie bleek dat de samenstelling van de maagzuurresistente coating van essentieel belang is. De pepermuntolie moet namelijk pas vrijkomen daar waar het zijn werk moet doen: in de darmen. Tempocol heeft nu bewezen effectief te zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom. Voor alle andere toepassingen van pepermuntolie is de effectiviteit niet bewezen.

    • Foodie Sigrid 28 oktober 2019 at 16:55 #

      Er zijn diverse onderzoeken gedaan, inderdaad 1 grote in Nederland (met Tempocol blijkbaar) en ook in het buitenland met andere merken zoals Colpermine (187 mg). Conclusie is dat pepermuntolie (180 mg of meer per capsule) kan werken bij buikpijn bij mensen met PDS.

  3. Annemiek Rijk 1 juni 2020 at 08:18 #

    Hierboven wordt beschreven dat het als kuur gebruikt kan worden.
    Wat als de klachten redelijk weg zijn tijdens die kuur, en je moet stoppen omdat de kuur afgelopen is en de klachten weer terugkomen ?

    Mijn ervaring is dat ik toen 2 maanden geen tempocol mocht gebruiken en toen weer 2 maanden wel!
    Dit heeft mijn huisarts nagevraagd.
    Zo blijf je wel schommelingen houden wat buikkrampen en een opgezette buik betreft

    • Foodie Sigrid 4 juni 2020 at 20:27 #

      Ja hoor, dat is natuurlijk mogelijk. Je gebruikt het dan steeds als een kuur. Persoonlijk zou ik wel gaan kijken of er andere mogelijkheden zijn of wat de oorzaak zou zijn. Fijn dat de pepermuntolie in ieder geval helpt.

  4. Adriana Vlasblom 4 juni 2020 at 14:15 #

    Sinds ik de pepermuntolie slik heb ik last van maagpijn, ongeveer een uur nadat ik de capsule ingenomen heb. Deze bijwerking staat niet genoemd zag ik. Ik slik acetylsalicylzuur, dagelijks, maar slik dit niet tegelijk met de pepermuntolie. Is het bekend dat het bij sommige medicijnen problemen kan opleveren?

  5. Essi 26 juni 2020 at 19:34 #

    Ik heb voornamijk last van opgezette darmen,/buik.zal de olie mij ook helpen?

  6. NS 15 september 2020 at 13:31 #

    Interessant! Kennen jullie misschien een variant zonder (dierlijke) gelatine?
    En bij de vitortho staat dat je 1-3 capsules pd mag, is 3×2 (bij ernstige klachten) dan wel aan te raden?

    • Foodie Sigrid 16 september 2020 at 11:30 #

      Hoi, een variant zonder gelatine heb ik nog niet ontdekt. Qua hoeveelheden is het aan te raden te houden aan de adviezen op het etiket.

  7. Astrid 28 december 2020 at 06:57 #

    Wat is de reden dat je geen pepermuntoliecapsules mag gebruiken als je galstenen hebt?

    • Foodie Sigrid 29 december 2020 at 23:32 #

      Volgens Farmacotherapeutisch Kompas: vanwege mogelijk meer kans op hepatotoxiciteit door pulegon en menthofuran.

  8. Anka 2 februari 2021 at 19:28 #

    Ik heb geen galblaas meer kan je de pepermuntolie dan wel nemen?

    • Foodie Sigrid 5 februari 2021 at 15:57 #

      Dat durf ik niet te zeggen, wellicht kan je het vragen aan de apotheek of drogist?

  9. Leonie vd Werf 9 november 2021 at 09:42 #

    Sinds ik pepermuntolie gebruik heb ik diaree, zou dat een bijwerking kunnen zijn voor pepermuntolie?

    • Foodie Sigrid 9 november 2021 at 11:18 #

      Het is ons niet bekend.

    • Inge 31 augustus 2022 at 00:11 #

      Dat heb ik nu dus ook. Ik ben nu daarom gestopt met slikken, maar de diarree houdt nog steeds aan, 4 dagen na stoppen.
      Hoe is het bij jou gestopt? Heb je misschien tips?

  10. Diny 1 december 2021 at 19:03 #

    Tot op heden werkt t niet bij mij merk alleen als ik ga plassen een soort koude “doos” net zoiets als je menthol zalf onder je neus of rug smeert

  11. Claudia 9 maart 2023 at 14:48 #

    Waarom mag je pepermuntolie niet langer gebruiken dan 3 maand achter elkaar? Moet ik dan eerst even stoppen en dan weer verder? Of kan ik gewoon doorgaan?

    • Foodie Sigrid 9 maart 2023 at 23:18 #

      Hoi Claudia, de fabrikant(en) adviseren om het als kuur van maximaal 3 maanden te gebruiken en dan (tijdelijk) te stoppen. Je zou de fabrikant zelf kunnen contacten met deze vraag.

  12. Manon 15 juni 2023 at 19:23 #

    Hallo!
    Niet lang na het innemen van de capsule ruik en proef ik menthol. Is dit normaal, wanneer het pas in de dunne darm zou moeten oplossen?
    Nog een vraag: Online zie ik staan innemen op lege maag, maar op het flesje staat innemen bij de maaltijd. Waar doe ik goed aan?

    • Foodie Sigrid 15 juni 2023 at 20:09 #

      Hi Manon, sommige mensen hebben inderdaad last van de menthol. Dit kan komen omdat je maag niet leeg is, of omdat je veel activiteiten onderneemt.
      Als er op jouw flesjes staat dat je het moet innemen met de maaltijd, dan kan je dat doen. Maar de wetenschap zegt dat het beter is om 20-30 minuten voor de maaltijd in te nemen omdat het anders niet goed opgenomen wordt en om te voorkomen dat je bijwerkingen krijgt.

  13. Irma 13 december 2023 at 21:05 #

    Vroeg me af waarom je t niet mag nemen wanneer je een middenrifbreuk hebt.
    Zou t kwaad kunnen ?

    • Foodie Sigrid 13 december 2023 at 22:37 #

      Ik kan me voorstellen dat je dan eerder last hebt van munt dat omhoog gaat komen.

  14. Janneke 12 februari 2024 at 18:33 #

    Natuurlijke middelen hebben geen specifieke werking dus kun je ook niet spreken van bijwerkingen. Wel kun je klachten krijgen door het voor jou verkeerde middel of verkeerde dosering. Hoofdpijn door chocolade is ook geen bijwerking.

    • Foodie Sigrid 13 februari 2024 at 11:43 #

      Pepermuntolie zoals besproken in het blog wordt gezien als een geneesmiddel die je zelf kan kopen zonder voorschrift van de arts, en dan kan je wel spreken van bijwerkingen.

  15. Francis 5 april 2024 at 12:01 #

    Waarom geen pepermuntolie bij middenrifbreuk en kan het kwaad dat de munt omhoog komt?

    • Foodie Sigrid 5 april 2024 at 15:39 #

      Bij een middenrifbreuk, ook wel hiatus hernia genoemd, is er sprake van een deel van de maag dat door een opening in het middenrif naar de borstholte kan verschuiven. Dit kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur, oprispingen en pijn op de borst.

      Pepermuntolie kan problematisch zijn bij mensen met een middenrifbreuk vanwege verschillende redenen:

      Ontspanning van de sluitspier: Pepermuntolie staat erom bekend de sluitspier tussen de slokdarm en de maag te ontspannen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op het terugstromen van maagzuur in de slokdarm, wat symptomen van brandend maagzuur kan verergeren.

      Verhoogde maagzuurproductie: Pepermunt kan de maagzuurproductie stimuleren, wat de symptomen van brandend maagzuur kan verergeren bij mensen met een middenrifbreuk.

      Oprispingen verergeren: Pepermuntolie kan oprispingen veroorzaken, wat ongemakkelijk kan zijn voor mensen met een middenrifbreuk omdat het kan bijdragen aan het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm.

      Mogelijke irritatie van het maag-darmkanaal: Pepermuntolie kan irriterend zijn voor het maag-darmkanaal, wat de symptomen bij mensen met een middenrifbreuk kan verergeren.

      Al met al is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van pepermuntolie bij mensen met een middenrifbreuk, omdat het de symptomen kan verergeren.

Geef een reactie