Rijstmelk en FODMAPs!?

Rijstmelk en FODMAPs!?

RIJSTMELK hoog in FODMAPs

In ons vorig bericht meldden we al dat 1 van de opvallende wijzigingen in de update ging over rijstmelk. Het laboratorium van Monash University Melbourne heeft 3 merken een aantal keer getest en steeds kwam er uit dat rijstmelk hoog is in FODMAPs. Er zit toch alleen maar water, rijst en olie in? Hoe kan het dan dat rijstmelk hoog in FODMAPs is?

rijst en rijstmelk

In zowel een kleine cup (62 ml) als een halve cup (125 ml) bevinden zich oligosachariden: vooral galactanen en kleine hoeveelheid fructanen. Hoe kan dat dan? Rijst zelf is toch groen wat betekent laag in FODMAPs?

Bereiding rijstmelk

Zelfs Monash weet niet waarom er grote hoeveelheden oligosachariden gevonden zijn in rijstmelk. Een verklaring zou kunnen zijn dat er wat chemisch is veranderd tijdens het bereidingsproces waardoor de hoeveelheid oligosachariden toegenomen kan zijn. Het zou kunnen dat door het proces de lange keten koolhydraten afgebroken zijn door kortere koolhydraten, FODMAPs dus. Zie onder hoe rijstmelk over het algemeen wordt gemaakt:

Rice Milk productionHet laboratorium heeft 3 Australische merken rijstmelk getest die hoog in FODMAPs bleken. In de nieuwe app FODMAP FRIENDLY dat hoort bij de FODMAP Friendly Certification Program is rijstmelk groen dus laag in FODMAPs. Daar is het merk Vitasoy getest en heeft een FODMAP certificaat gekregen. Ook in dat merk bevonden zich FODMAPs (fructanen, galactanen en zelfs sorbitol) maar onder de grens dus goed gekeurd.

Advies rijstmelk

Het hoeft dus niet te betekenen dat de Nederlandse rijstmelk van bijvoorbeeld Alpro Soja of van Ricedream hoog in FODMAPs is. Het advies is dan ook: heb je geen klachten van rijstmelk, blijf het gewoon nemen. Heb je nog wel klachten en weet je niet waarvan? Probeer het te vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk of kokosdrink (liefst verrijkt met calcium).

Bron: The Monash University Low Fodmap Diet app

http://fodmapmonash.blogspot.com.au/2015/08/questions-about-rice-milk.html

, ,

2 Responses to Rijstmelk en FODMAPs!?

  1. Trutchka Bouterse 27 augustus 2015 at 17:33 #

    interessant wil graag meer over weten!

    • Foodie Sigrid 27 augustus 2015 at 20:56 #

      We houden je op de hoogte!

Geef een reactie