Prikkelbare darm syndroom & stress

Prikkelbare darm syndroom & stress

Is stress een trigger bij PDS?

Veel mensen ervaren dagelijks stress. Heb je er ooit bij stilgestaan welke impact stress kan hebben op je darmgezondheid of aan wat stress bijdraagt aan de ontwikkeling van prikkelbaredarmsyndroom(PDS)?

Er is veel onderzoek gedaan naar stress en er zou daadwerkelijk bewijs zijn gevonden om te stellen dat PDS een combinatie is van een prikkelbare darm in combinatie met prikkelbare hersenen. Hierbij zou er een nauwe relatie bestaan tussen mentale stress en overgevoeligheid van je ingewanden.

De relatie tussen PDS en psychologische stress komt vaak voor, waarbij de prevalentie (hoe vaak iets voorkom) van ten minste één psychiatrische stoornis varieert van 40% tot 60%.

De ‘hersen-darm-as’ is een route die onze darm helpt te communiceren met onze hersenen. Psychologische factoren zoals stress kunnen een grote invloed hebben op de darmmotiliteit (hoe lang voedsel door ons spijsverteringskanaal gaat). Ook beïnvloeden ze de pijntolerantie en beschadigen gezonde slijmvliezen en barrièrefuncties van ons spijsverteringskanaal.

Eerder werd gedacht dat stress bijdroeg aan gastro-intestinale (maagdarm) symptomen die als een enkele route werden ervaren (van hersenen naar darm). De afgelopen tijd hebben we echter geleerd dat deze relatie ook omgekeerd kan worden. PDS-symptomen die door sommige personen worden ervaren, worden verondersteld te worden verergerd door psychologische symptomen zoals stress (van darm naar hersenen).

Daarom mogen we concluderen dat PDS een stressgevoelige aandoening is. En bij onszelf nagaan welke methoden ons kunnen helpen bij het omgaan met stress en door stress veroorzaakte reacties op onze darmen.

Er zijn veel therapeutische manieren om met stress om te gaan, waaronder:

 • hypnotherapie
 • cognitieve gedragstherapie
 • dieetaanpassing
 • lichaamsbeweging.

Als een stressvolle gebeurtenis de reden was voor het ontstaan ​​van prikkelbaredarm-symptomen, is stressmanagement waarschijnlijk de beste oplossing om deze klachten te beheersen.

Ervaar jij ook dat je meer last hebt van je darmen bij stress?

bron: Fodmap Friendly

3 Responses to Prikkelbare darm syndroom & stress

 1. Jeanine Schepens 20 november 2022 at 10:28 #

  Ik ervaar dat stress inderdaad inwerkt op de darmen.
  Toen mijn echtgenoot in coma lag, werden mijn klachten veel erger.
  Ik was in die periode ook zeer depressief en weende veel.
  En die 2 zaken maakten mijn PDS veel erger.

 2. Martha 20 november 2022 at 10:54 #

  Al 48 jaar prikkelbare darm. Deze is ontstaan na traumatische bevalling en stress na de geboorte van onze dochter. Ik kreeg na 6 weken een bloeding en onze dochter was ondervoed.
  Doordat Ik te wei ig voeding had en ze kwam 50 gram aan en plaste bijna niet. Deze prikkeling van de darmen is nooit meer weg gegaan maar alleen erger geworden. Ik had wekelijks soms 3x kramp aanvallen die soms 4 uur konden duren en ik in de buurt van een toilet moest zijn. Ik heb via een energetische therapeut om EM drink te gebruiken dat is pre en probiotica en het is werkzaam

 3. Yvonne 21 november 2022 at 17:28 #

  Ja, vooral bij plotselinge stress, levert het een gehele leegloop binnen het uur op en bij langzaam opgebouwde stress soms obstipatie, meestal hoop geborrel en dunne sliertjes ontlasting..

Geef een reactie