Na “het bloedsuikerdieet” kwam de Britse televisiedokter Michael Mosley met het boek “het slimmedarmendieet. NTVD vroeg mij, Sigrid, als expert een recensie te schrijven.
Niet makkelijk leesbaar
Ik heb het boek ‘Het slimme darmen dieet’ gelezen en daar best een tijd over gedaan. Het boek is niet makkelijk leesbaar. De auteur heeft het boek geschreven voor consumenten. Er komen echter veel moeilijk leesbare woorden en stukken in voor en de vormgeving is niet aantrekkelijk.
De eerste twee hoofdstukken beschrijven een reis met een pilcamera door het darmstelsel van de auteur. De volgende twee hoofdstukken gaan over het microbioom. De auteur beschrijft eigen ervaringen, hij onderging experimenten als inslikken van een lintworm. Een groot deel van zijn persoonlijke ervaringen vind ik overbodig voor dit boek.
Hij heeft het in zijn boek over de spijsvertering, coeliakie, lactose-intolerantie en PDS. Daarnaast bespreekt hij mogelijke oorzaken van overgewicht en obesitas.
Voeding voor de darmen
De laatste twee hoofdstukken gaan over welke voeding goed is voor je darmen, bijvoorbeeld olijfolie, vlees van goede kwaliteit, cacao, eieren, rode wijn, verschillende gekleurde groenten en fruit, kruiden en specerijen zoals kurkuma en gefermenteerde voeding. Ook adviseert hij prebiotica zoals inuline, resistent zetmeel en probiotica. Hij adviseert om suikers, zoetstoffen en bewerkte voeding te vermijden. Hij adviseert daarnaast ook periodiek vasten, mindfulness, voldoende lichaamsbeweging en voldoende slaap. Deze adviezen zijn niet nieuw.
Geen gluten, zuivel, peulvruchten, ui, knoflook, prei
In het laatste deel beschrijft hij het slimmedarmendieet waarbij hij adviseert om producten eerst te elimineren en dan na een paar weken te herintroduceren. Tijdens de eliminatiefase adviseert hij geen gluten en bewerkte granen, zuivel (met name melk), peulvruchten, alcohol en zeer vezelrijke groenten en zo min mogelijk ui, knoflook en prei. In principe lijkt me dit geen slecht dieet, ook omdat het heel veel overlap heeft met het FODMAP-dieet. In zijn boek haalt hij dit dieet maar heel kort aan en zegt ‘De FODMAP-aanpak bestaat eruit dat je deze eerst allemaal uit je eetpatroon gooit en ze vervolgens opnieuw introduceert’ en heeft het er verder niet over.
In dit boek staan enkele aparte dingen zoals dat darmontstekingen veroorzaakt kunnen worden door zoetstoffen uit dranken, dat volkoren granen licht verteerbaar zijn en dat aan te raden is om verdunde appelciderazijn voor elke maaltijd in te nemen.
In het algemeen vind ik het een moeilijk leesbaar boek voor consumenten en staan er voor mij weinig nieuwe wetenswaardigheden in. Het dieet op zich vind ik wel interessant en ik denk dat dit mensen wel gezonder kan maken, in ieder geval dat dit kan helpen om de darmgezondheid of het ‘bioom’ zoals de auteur dit noemt, beter te voeden.
No comments yet.