5 dingen die niemand je vertelt over de herintroductie van FODMAP
Het opnieuw introduceren en testen van FODMAP-voedsel kan een uitdaging zijn!
Hier zijn 5 herintroductie-onderwerpen die vaak worden overgeslagen:
1. Herintroductie-uitdagingen zijn geen one-size-fits-all-aanpak.
Als je wilt testen, dan volg je toch gewoon een schema? Wij horen heel vaak dat mensen via de arts het advies krijgen ‘Volg maar het FODMAP-dieet. Google het maar’. Dat is zeker niet genoeg. Het dieet volgen is echt niet makkelijk, laat staan hoe en wat je gaat testen oftewel herintroduceren. Er zijn wel schema’s op het internet te vinden, maar passen die bij jou?
Het testschema, evenals de hoeveelheid en het type testvoedsel, moet vaak worden aangepast aan de individuele behoeften, dus aan jou. Niemand is gelijk. Dus je kan het ‘standaard’ advies volgen, maar dat betekent niet dat dit jou ook echt gaat helpen om inzicht te krijgen of je dit testvoedsel wel weer kan gaan eten.
Er zijn schema’s waarop staat:
Test dag 1…
Test dag 2…
Test dag 3…
Stel jij reageert pas 24 uur later nadat je het testvoedsel met een specifieke FODMAP hebt gegeten, dan heeft dit testschema voor jou helemaal geen nut. Je weet dan niet, als je klachten krijgt, of het na de eerste test-potie is, of na de tweede.
Misschien heb je ook nog wel andere voedselintoleranties. En daarnaast heb jij vast persoonlijke smaakvoorkeuren waarmee rekening moet worden gehouden.
Het doel van herintroduceren is:
- om elke FODMAP-groep te testen
- en ook voedingsmiddelen te identificeren die je graag weer aan je dieet kan toevoegen.
Stel je gaat de FODMAP-groep fructanen testen. En stel je at voorheen NOOIT knoflook. Moet je nu knoflook gaan testen?
Of stel je gaat de FODMAP-groep mannitol testen. En je at voorheen NOOIT bloemkool. Moet je nu bloemkool gaan eten?
Het is handig om dan een ander voedingsmiddel te testen. Jouw opgeleide fodmapdiëtist kan je daarbij helpen.
2. Het maakt niet uit of het te testen voedsel gekookt of rauw is. Zorg er wel voor dat je de aanbevolen hoeveelheid eet.
Laatst vroeg iemand ‘Ik moet mannitol testen, en er staat 17 gram, 2 kleine roosjes bloemkool. Moet ik dat nu rauw eten of gekookt?’.
Hoewel het koken het FODMAP-gehalte van bepaalde voedingsmiddelen kan veranderen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat het FODMAP-gehalte van hoog naar laag wordt verlaagd. Het pureren of pureren van het voedsel heeft in principe ook geen invloed op het FODMAP-gehalte. Dit betekent dat je het te testen voedingsmiddel kunt eten zoals je wilt. Dus rauw, gekookt of anders. Eet het bijvoorkeur zoals je het voedingsmiddel normaal gesproken ook zou eten. En probeer het ook te eten in een FODMAP-arm gerecht dat je lekker vindt (dit zorgt er ook voor dat je minder angst hebt om deze groep te testen).
3. Een beetje opgeblazen gevoel is niet erg!
FODMAP’s zijn prebiotische voedingsmiddelen die onze goede darmbacteriën voeden. Dit betekent dat een beetje opgeblazen gevoel gunstig is. Stel je buik zet een beetje op, dat betekent niet perse dat je FODMAP-test niet goed is gegaan of dat je niet tegen deze FODMAP-groep kan. Pas als je klachten matig of ernstig worden, dan kan dat duiden dat het komt door een FODMAP-reactie. Als je echt pijn krijgt of echt duidelijk niet goed voelt, dan is dat zeker niet oké. Praat met je diëtist over je klachten en hoe ernstig ze waren. Je fodmapdietist kan je helpen bij het opnieuw testen van deze FODMAP-groep.
4. Een reactie op een FODMAP-groep betekent niet altijd dat je die FODMAP-groep levenslang moet vermijden.
Het goede nieuws is dat je tolerantieniveau in de loop van de tijd kan veranderen. Dus stel je reageert op een bepaalde FODMAP-groep op dit moment, dit hoeft niet te zijn dat je de rest van je leven deze FODMAP-groep moet vermijden. Hoe je reageert op voeding en dus op het testen van een FODMAP-groep wordt ook beïnvloed door je stressniveau, je darmgezondheid en sowieso hoe je je voelt. Dit betekent dat als je in een gezonde omgeving bent en je je goed en ontspannen voelt, je misschien meer FODMAP’s kunt verdragen. We raden je aan om minstens één keer per jaar de FODMAP-groepen opnieuw te testen waar je eerst op reageerde om te zien of je wel meer van deze groep kan verdragen en meer voedsel aan je dieet kunt toevoegen.
5. Geef niet op als je niet slaagt voor alle FODMAP-herintroductie-uitdagingen.
Als je niet slaagt voor alle FODMAP-uitdagingen, dus voor alle FODMAP-testen, zal je voor de zekerheid moeten controleren of er niets anders aan de hand is. Dus als je op alle FODMAP-groepen reageert is het verstandig te overleggen met je dietist en eventueel terug te gaan naar je arts. Het zou kunnen zijn dat je een ziekte hebt en waarbij er nog geen diagnose is gesteld. Je hebt bijvoorbeeld een medische aandoening zoals coeliakie, bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), of wellicht ervaar je heel veel angst en of stress dat je FODMAP-drempel verlaagt. Het is ook handig om je te testen porties te controleren en anders te verlagen om te kijken wat je wel kan verdragen. Dus reageer je op alle FODMAP-groepen? Overleg altijd met je fodmapdietist en of je arts. Wellicht gaat het beter met kleinere porties. En wat ook handig is, om porties van FODMAP-voedingsmiddelen die je wel kan verdragen, deze te vergroten. En wat je ook kan doen, is wat voedingsmiddelen met een beperkte hoeveelheid FODMAP’s (oranje) toe te voegen aan je maaltijd. Vind je dit ingewikkeld? Overleg dan met je fodmapdietist.
Laatste gedachten
Met de juiste informatie en een op maat gemaakt herintroductieplan is het mogelijk om met succes FODMAP-rijke en voedingsmiddelen hoog in FODMAP’s te herintroduceren. Probeer van alles uit. Belangrijkste: geniet van het proces door heerlijke maaltijden te maken met FODMAP-bevattende voedingsmiddelen.
vrij vertaald van artikel: https://alittlebityummy.com/blog/5-things-no-one-tells-you-about-fodmap-reintroduction/
Hoe is jouw herintroductie verlopen? Laat het ons weten door hieronder te reageren.
No comments yet.