Etiketten lezen

Etiketten lezen

Vandaag ga je leren hoe je etiketten moet lezen.

Verse, pure ingrediënten zijn altijd het best. Waarschijnlijk heb je niet elke dag tijd en zin om alles van het begin af aan puur en volledig vers te maken. Je koopt bijvoorbeeld een verpakt product. De vraag is: mag je dit product wel of niet eten tijdens de eliminatiefase. Het is handig en  belangrijk om  etiketten te leren lezen tijdens het FODMAP-dieet.

Op het etiket kan je  veel informatie terugvinden over het product: het is van de wet verplicht om alle ingrediënten – in afnemende volgorde van gewicht – te vermelden op het etiket. Hoe eerder een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, hoe meer ervan in het product zit.

Let op: Alleen groenten- en fruitmixen zijn niet verplicht te specificeren: hierbij moet vooral rekening gehouden worden dat er dan eventueel knoflook of ui in het product zit. Blijf daarbij regelmatig de etiketten checken van bijvoorbeeld kruidenmixen en bouillons: het kan zijn dat de fabrikant de ingrediënten samenstelling van het product is veranderd na verloop van tijd en er opeens een FODMAP-rijk ingrediënt in zit.

Vermijd tijdens de eliminatiefase alle producten die in de rode lijst staan van de FODMAP-dieet Checklijsten (heb je die nog niet? Je kan deze bestellen in de webshop). Twijfel je of een product wel of niet toegestaan is? Hou altijd rekening met hoeveel van het ingrediënt er in het product zit. Soms kan je van een bepaald product nog wel een klein beetje eten: denk aan honing dat vaak in glutenvrijbrood zit: 3% honing in zo’n product zal geen klachten geven omdat het gehalte te laag is per portie. Maar wanneer het product voor 20% uit honing bestaat, kan het wel klachten geven bij iemand met een fructose-intolerantie. Omdat je tijdens deze fase nog niet weet waar je gevoelig voor bent, is het beter deze te vermijden.

Let op: zowel ui en knoflook en ui- en knoflookpoeder kunnen bij een klein beetje al klachten geven.

Voorbeelden etiketten

Etiket knäckebröd: is toegestaan.

Etiket vloeibare boter: Alle soorten vetten, dus ook de vetten in vloeibaar boter, zijn toegestaan.

Etiket chilisaus: er staat ‘specerij’. Indien niet bekend welke specerij dit is, raden wij het product af. De kans is namelijk groot dat dit knoflook kan zijn. Je kan de fabrikant vragen welke specerij aanwezig is in het product. Je kan ook checken of het product in het FODMAP-arme boodschappenboek  staat. In dit geval heeft het bedrijf van dit merk aangegeven dat er GEEN knoflook en ui in zit. Dit product staat daarom in de FODMAP-arme boodschappenboek (te bestellen in de webshop).

Etiket Chocoladepasta: deze is toegestaan.

Etiket crackers rozemarijn: deze zijn toegestaan. Je kan discussiëren of deze crackers gezond zijn. Maar daar gaat het nu niet om. Het gaat erom dat jij leert hoe je etiketten kan lezen.

Etiket glutenvrije crackers van de Aldi: deze zijn toegestaan.

Etiket voorgebakken frites: deze zijn toegestaan.

Etiket Fruitbonbons: deze zijn toegestaan.

Etiket Kelloggs: gerstmoutextract is toegestaan dus dit product mag.

Etiket tomatenketchup: er zit specerijextract in. Dus niet duidelijk wat dit is. Bij twijfel niet nemen of de fabrikant raadplegen of de FODMAP-arme boodschappenlijst. Hou ook altijd de FODMAP-checklijsten erbij zodat je weet hoeveel tomatenpuree per portie is toegestaan.

Etiket kipfilet: dextrose en melkeiwit toegestaan. Dit product mag.

Etiket glutenvrije muesli: dit is een lastige. Er zit zowel dadelsiroop en amandel in wat fodmaps bevat. Per portie krijg je ca 3,8 g dadelsiroop binnen en 3 g amandel. Tot 12 g amandel is groen en tot 8 g dadel is groen. Totaal zou het mogen. Omdat zowel amandel als dadel in een portie muesli zit, deel je beide door de helft: toegestaan max 6 g amandel en 4 g dadel. En dat is in een normale portie van 40 g. Deze glutenvrije muesli is toegestaan tijdens de eliminatiefase.

Etiket ontbijtcrackers spelt volkoren: spelt is beperkt toegestaan. Achter spelt zie je ‘tarwe‘ staan, dit betekent dat spelt een zusje graansoort is van tarwe en tarwe is een allergie. Personen die een tarwe-allergie hebben, mogen daarom geen spelt. Dit heeft niets met fodmaps te maken. Helaas bevatten deze crackers volkoren speltmeel en plantaardige vezels van inuline, beide hoog aan fodmaps. Deze crackers zijn in de elimininatiefase niet toegestaan.

Etiket crackers spelt: bevat speltbloem dat is toegestaan (als het biologisch is). Helaas zit er 23% speltvlokken en 18% speltvolkorenmeel in, allebei hoog in fodmaps (rood). Dus zijn deze crackers niet toegestaan tijdens de eliminatiefase. Het kan zijn dat je er geen last van hebt, maar het kan de resultaten van de korte tijd dat je in de eliminatiefase zit, vertroebelen. Test deze crackers uit in de herintroductiefase.

Etiket: in dit product bevindt zicht 32 % tarwe en 8% gerst. Helaas niet toegestaan.

 

Wil je hulp bij etiketten lezen en interpreteren? Laat je dan vrijblijvend op de wachtlijst zetten voor de workshop ‘Etiketten lezen en eten lekker FODMAP-arm smaakvol maken’. Of maak een afspraak bij je fodmapdietist.

Of koop het online programma Happy Fodmapper Compleet of Happy Fodmapper Mini. Te bestellen via de webshop.

2 Responses to Etiketten lezen

  1. Martha 27 september 2023 at 12:29 #

    Hallo Sigrid, ik zag kipfilet met melkeiwit ; dit product mag? Nu snap ik het even niet meer. In de FODMAPlijst staat iets anders te lezen.

    Groet, Martha

    • Foodie Sigrid 27 september 2023 at 23:14 #

      Hi Martha
      Melkeiwit is geen fodmap omdat het eiwit is en geen koolhydraat.
      In welke FODMAP-lijst zie je het staan?

Geef een reactie