Je nieuwe FODMAP DIEET LIJSTEN vind je hier!
3 Fasen
Het FODMAP dieet bestaat uit 3 fasen:
1 – Eliminatiefase / FODMAP-arm dieet
2 – FODMAP herintroductiefase
3 – Personalisatiefase
Als je begint met het FODMAP dieet, start je met de eliminatiefase. Tijdens de eliminatiefase vervang je FODMAP-rijke voedingsmiddelen van je dieet door vergelijkbare FODMAP-arme alternatieven om je darmklachten te verminderen.
Deze fase kan ondersteund worden door de nieuwe FODMAP dieet checklijsten, gebaseerd op onderzoek van de Australische Monash Universiteit. De checklijsten zijn een praktische vertaling van de Low FODMAP Monash app. In de lijsten kan je lezen wat je wel mag en niet mag eten tijdens de eliminatiefase van het dieet.
Wil je alvast wat tips en tricks over het FODMAP dieet?
Lees ook onze blogs.
Maak het jezelf makkelijk!
Het FODMAP dieet kan je makkelijk volgen met de ondersteuning van de checklijsten. In de lijsten vind je honderden voedingsmiddelen en producten die getest zijn op aanwezigheid van FODMAP’s. In de FODMAP dieet checklijsten vind je alle geteste voedingsmiddelen in de kleuren groen, oranje en rood.
Groen = FODMAP-arm oftewel zonder of laag in FODMAP’s
Oranje = FODMAP-beperkt oftewel een matige hoeveelheid FODMAP’s
Rood = FODMAP-rijk oftewel hoog in FODMAP’s
Het FODMAP dieet is een specialisatie op het gebied van dieetadvies. Zoek daarom een gespecialiseerde diëtist die door ons getraind is, te vinden op www.fodmapdietist.nl.
Je nieuwe FODMAP DIEET LIJSTEN vind je hier!
Hoe gebruik je de lijsten
De FODMAP dieet checklijsten helpen je te kiezen wat je kan eten tijdens het FODMAP-arme dieet. De lijsten zijn vooral handig als je net start, dus tijdens de eliminatiefase die ca 2 tot maximaal 6-8 weken duurt.
In de checklijsten staan bij heel veel producten en voedingsmiddelen hoeveelheden in grammen genoemd die toegestaan zijn tijdens het volgen van het dieet en hoeveelheden die je beter kan vermijden. Lees de bijlage van de checklijsten hoe je omgaat met de hoeveelheden.
In de checklijsten staan ook tabellen met
FODMAP-arme ingrediënten en
FODMAP-rijke ingrediënten.
Voor meer uitleg, zie de begeleidende tekst bij de FODMAP dieet checklijsten.
Tijdens het FODMAP-dieet is het, naast het gebruik van deze checklijsten, belangrijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor zo min mogelijk darmklachten, geven wij 17 voedingsadviezen als bijlage bij de checklijsten.
Comments are closed.