Wil je weten of het FODMAP dieet ook geschikt is voor jou?
Stel jezelf dan eerst onderstaande vragen:
- Heb je spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, een opgeblazen buik, pijn in de onderbuik, diarree en/of obstipatie?
- Ben je gediagnostiseerd met een prikkelbare darm (of een andere vorm van deze darmklachten) door een arts of heb je een darmontstekingsziekte met prikkelbaredarmklachten?
- Heeft je arts of diëtist het FODMAP dieet aangeraden?
- Is coeliakie uitgesloten door je behandelend arts?
- Heb je een voedselallergie-test gedaan en kwam daar niets uit? Of kwam er wel iets uit maar hou je nog steeds klachten?
- Heb je nog steeds klachten na het implementeren van gezonde gewoontes als regelmatig eten, stress onder controle houden, voldoende bewegen, genoeg vezels eten en genoeg vocht drinken?
- Ben je fysiek, mentaal en emotioneel in staat om een bepaald dieet te volgen zonder je gezondheid in gevaar te brengen (andere gezondheidsaandoeningen)?
- Ben je bereid om je voedingspatroon goed en eerlijk onder de loep te nemen en een voedingsexperiment aan te gaan?
Wanneer je de meeste van de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden is het FODMAP dieet geschikt voor jou!
Wanneer is het FODMAP dieet niet geschikt?
Het FODMAP eliminatie dieet is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je geen last of slechts af en toe last hebt van je darmen (iedereen wordt winderig na een flink bord chili con carne), dan is er geen enkele reden waarom je het FODMAP dieet zou moeten volgen. Wanneer je medisch, mentaal of emotioneel erg onstabiel bent is het ook niet verstandig een eliminatiedieet te volgen. De resultaten zullen dan worden beïnvloed door andere factoren, waardoor je niet goed kunt zien of het FODMAP dieet werkt. Daarbij is het in de meeste gevallen ook niet verstandig om een eliminatie dieet – wat het FODMAP dieet is – te volgen wanneer je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een eetstoornis of wanneer je weet dat je een eetstoornis hebt. Overleg dit dan met jouw diëtist.
Begeleiding
Als het FODMAP dieet wel bij je past, kan je prima beginnen met het goed inlezen in het onderwerp: zo weet je alvast waar je aan begint. Wij raden vervolgens altijd aan het FODMAP dieet onder goede begeleiding te doen, en niet zomaar alleen te proberen. Vooral de herintroductiefase, waar je écht mee moet beginnen na een paar weken, is lastig. Je kan een gespecialiseerde fodmap-dietist vinden in de website fodmapdietist.nl. Hier staan alle fodmap-dietisten die bij ons of bij King’s College Londen een gedegen opleiding mbt het FODMAP-dieet en PDS (en meer) hebben gevolgd!
FODMAP dieet bij je kind
Als jouw kind het dieet moet volgen, is het zeker verstandig het dieet onder begeleiding te laten doen, omdat kinderen in de groei zijn en het belangrijk is dat ze voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgen. Het doel bij kinderen is om ze zowel fysiek als mentaal gezond te houden. Laat je kind dus begeleiden door ons, of een ervaren (kinder)diëtist. Hij/zij zal je kind meestal adviseren om niet alle FODMAP groepen tegelijk te elimineren. Voor meer info kan je ons altijd contacten.
Heb je zelf vragen over het FODMAP dieet en wil je het dieet onder professionele begeleiding volgen? Meld je dan aan voor een online FODMAP advies. Hierin begeleiden we je tijdens het hele proces van het FODMAP in een aantal (online) consulten.
Comments are closed.