Herintroduceren
Heb je de eliminatiefase (fase 1) van het FODMAP dieet gedaan? Dan kan je gaan herintroduceren. Dit betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen die matig of hoog zijn in FODMAP’s gaat testen.
Hoe doe je dat?
1- Voeg een kleine hoeveelheid toe aan je voeding op dag 1, 2 en 3, dit kan in oplopende hoeveelheden. De rest van je voeding/dieet hou je hetzelfde.
2 – Hou je klachten/symptomen in de gaten. Bij last: stop met testen van deze groep. Lees hieronder verder de vervolgstappen bij wel klachten. Bij geen last: wacht een paar dagen en ga verder met testen van de volgende FODMAP groep, lees hieronder bij geen klachten.
Testen FODMAP groepen
Geen klachten na herintroductie
Als je na het testen geen klachten ervaart, kan je hetzelfde type FODMAP nog een keer testen met een ander voedingsmiddel in dezelfde week of later, na de herintroductiefase. Dit om te bevestigen dat je inderdaad geen last hebt van dit type FODMAP.
Je kan prima voedingsmiddelen herintroduceren die niet door Monash University op FODMAP’s zijn getest. Probeer het gewoon uit!
Zeker weten geen (vermeerdering van je) klachten? Dan kan je het voedingsmiddel tolereren en toevoegen aan je dieet.
Wel klachten na herintroductie
Als je je niet lekker voelt tijdens testen van een bepaalde type FODMAP, dan moet je niet direct verder gaan met herintroduceren. In dezelfde week kan je deze FODMAP wel nog een keer testen in dezelfde hoeveelheid of de helft van de hoeveelheid die je getest hebt. Heb je weer klachten dan kan je aannemen dat dit type FODMAP jou klachten geeft.
Zeker weten wel (vermeerdering van je) klachten? Blijf het voedingsmiddel (voorlopig) vermijden.
Het is meestal niet nodig om alle voedingsmiddelen van een bepaalde FODMAP groep uit je voeding weg te laten. Meestal gaat het om een bepaalde hoeveelheid. Het is daarom aan te raden om je tolerantie niveau uit te testen. Ook is het handig om in de toekomst opnieuw de herintroductie te doen omdat je gevoeligheid voor FODMAPs kan veranderen.
Bedankt voor deze heldere info
Graag gedaan
Hi! Super website dit, heel veel info!
Ik heb een vraag over het testen van mannitol. Ik wil dit graag proberen met bloemkool, maar vroeg me af of ik dit dan rauw moet eten of even koken? Gezien er met koken wat fodmaps in het water worden opgenomen, weet ik niet of die kleine test hoeveelheden in de Monash app ook wel werken met gekookte bloemkool.
Hoi Elise
Het staat inderdaad niet vermeld in de app van Monash dus weten we het ook niet. We gaan ervan uit dat het niet uitmaakt hoeveel fodmaps er in rauwe of gekookte bloemkool zit. Dus als jij gewend bent om bloemkool te koken, dan test je gekookte bloemkool. Uiteindelijk wil je weten of je weer een portie kan eten wat je voor het FODMAP-dieet ook deed.
Vraagje, moeten de erwten getest worden op nuchtere maag of kan dat ook bij het avondeten?
Hi Manon
Het beste is de erwten te testen als onderdeel van een maaltijd (FODMAP-arm) zoals je die normaal gesproken ook zou eten.
Als je sorbitol gaat testen en je wilt een suikervrij dropje nemen. Hoeveel neem je de 1-2-en derde dag ?
Beste Jannie ik raad aan om zowel de natuurlijke vorm van sorbitol als de kunstmatige vorm van sorbitol te testen.
Als je niet goed weet wat je kan testen, dan is het advies om dag 1 een kleine portie te nemen wat wat je gewend bent. Stel je gaat suikervrije marshmallow testen met sorbitol dan raad ik aan om eerst 1 te eten, de volgende dag 2 stuks en dag 3 dan 3 stuks. Maar stel je eet altijd 10 stuks marshmallows, dan kan je bijvoorbeeld dag 1 eerst 1 eten en dag 2 bijvoorbeeld 5 stuks. Stel dag 1 gaat goed maar dag 2 niet, dan kan je een andere keer een kleinere hoeveelheid nemen bijvoorbeeld 3 stuks. Stel dat 3 stuks wel goed gaan, maar 5 stuks niet, dan is dat jouw persoonlijke grens qua hoeveelheid (kunstmatige) sorbitol.
Ik hoop dat het duidelijk is voor je?
Is er een bepaalde volgorde om FODMAP’s weer te introduceren?
Beste Karin niet een speciale volgorde. Het ligt
– of aan je persoonlijke voorkeuren
– of bijvoorbeeld je begint met een groep waarvan je denkt dat je er geen last van krijgt
Daarom adviseer ik om het te overleggen met je fodmapdietist.