Smoothie Bowl

Smoothie Bowl

(excuses voor de wat slechtere fotokwaliteit dan je wellicht gewend bent, ik had mijn camera niet bij mij dus dit zijn de mobiel foto’s šŸ˜‰ )

STIL?

Misschien denk je “Wat is het de laatste tijd rustig bij de fodmap foodies?”. Ja dat kan!

Sigrid is druk met haar praktijk, flink bezig met het werken aan haar boek (wil je haar helpen?Ā vul dan deze korte vragenlijst in!)Ā en probeert er natuurlijk zo veel mogelijk te zijn voor haar gezin.

Ik (Mirte) ben eind april voor een half jaar vertrokken naar Zwitserland, om daar te koken in een familiehotel (hotel Gurgaletsch in Tschiertschen). Dat betekent dat ik 5 dagen per week druk bezig ben in de keuken (niks maakt mij blijer!) en tot nu vooral bezig was met mijn draai hier vinden en alles op de rit krijgen. Nu allesĀ – meestal šŸ˜‰ –Ā op rolletjes loopt, is het dus weer tijd om jullie allemaal te voorzien van FODMAP inspiratie, recepten en info!Ā Want het is erg leuk voor mij dat ik hier in Zwitserland zit, maar samenĀ vergaderenĀ en werkenĀ is nu een stuk lastiger. Gelukkig bestaat er internet!

Vandaag heb ik daarom een heel fijn basisrecept voor je, zodat je weer even uit de voeten kunt. Een gezonde smoothie bowl! Je hebt de smoothiebowl wellicht wel eens eerder gezien, misschien nog niet? Het is een smoothie in een kom, met toppings erop. Je ‘eet’ als het ware dus je smoothie, in plaats van dat je hem drinkt. Het eten van een smoothie is naast lekker, ook nog eens beter voor de vertering: winwin! Sigrid is het smoothiemonster van ons twee, ik houd eigenlijk nooit zo van het drinken van smoothies. Maar in een kom, het liefst nog vers gemaakt als een soort ijs met toppings kan ik er geen genoeg van krijgen:Ā ontzettend lekker, vooral nu de dagen weer warmer en langer worden!

 

Smoothie bowl2

 

Ik eet een smoothie bowl altijd als ontbijt, maar ik kan mij geen enkele reden bedenken waarom je hem ook niet kunt eten als tussendoortje of dessert.

De basis van een smoothie bowl is een (liefst half bevroren) smoothie, met daarop je favoriete toppings. Je kunt lekker variƫren met deze smoothie bowl, kies gewoon jouw FODMAP arme favoriete fruitsoorten en toppings.

Voorbeelden van lekkere FODMAP geschikteĀ combinaties van de basis (dit deel moet in deĀ blender):

 • bevroren plakjes, banaan, scheutje amandelmelk, vanille en citroensap
 • bevroren plakjes banaan, aardbeien of frambozen en vanille
 • bevroren stukjes ananas, scheutjeĀ kokosmelk en limoensap of -rasp
 • bevroren stukjes sinaasappel, scheutje amandelmelk en kaneel
 • bevroren aardbeien, kokosmelk en vanille
 • etc. etc.

Voorbeelden van lekkere FODMAP geschikte toppings:

 • een paar noten, heel of gehakt/geschaafd (alles behalve cashew en pistache)
 • een klein handje pitten of zaden
 • een beetje extra fruit, in stukjes/plakjes
 • een paar rozijnen of gedroogde cranberries
 • een eetlepel notenspread (zoals amandelpasta, hazelnootpasta, zonnebloempittenpasta, pindakaas of pompoenpittenpasta)
 • een beetje ahornsiroop, rijststroop of kokosbloesemsuiker
 • een beetje lijnzaadolie, hazelnootolie of pistache olie (ja, deze vorm van pistache mag!)

Smoothie bowl3

TIP’S!

Het recept hieronder kun je dus aanpassen aan je eigen smaak en favoriete combinaties! De hoeveelheden zijn voor 1 persoon, maar je kunt dit recept makkelijk voor meerdere mensen tegelijk maken, het mengselĀ mixt bij een grotere hoeveelheidĀ waarschijnlijk nog net iets beter. Bedenk alleen de avond van te voren dat je een smoothie bowl wilt maken: er moeten namelijk wel een paar stukjes fruit in de vriezer worden gelegd. Ik heb altijd een voorraadje met stukjes/plakjes fruit in de vriezer liggen zodat ik niet misgrijp. Het liefst gebruik je hiervoor rijp fruit, deze geeft een fijnere structuur en betere smaak. Snijd het fruit in stukjes/plakjes en leg eerst op een bord of plaat in de vriezer. Als het fruit eenmaal bevroren is doe je het over in een bakje. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar blijven plakken, zodat je elke keer een portie er gemakkelijk uit kunt halen en niet met een aan elkaar geplakt blok fruit zit!

Heb jij een lekkere smaakcombinatie? Laat het hieronder weten, en plaats een reactie!

Recipe Rating

 • (0 /5)
 • 0 ratings

, , , ,