Notenkaas

Notenkaas

Een heerlijk plantaardig alternatief voor (smeer)kaas is notenkaas. De zoete variant van notenkaas is heerlijk om een plantaardige taart mee te maken. De hartige variant van notenkaas kan je gebruiken op een cracker, boterham, door de pasta, over een ovenschotel… you name it!

Blender

Gebruik een hoge snelheidsblender, dan wordt de kaas echt romig en glad. Heb je deze niet? Je kan het ook maken met een gewone blender, staafmixer of keukenmachine. Nog steeds een erg lekker resultaat, maar iets minder glad. Vergeet in ieder geval niet de noten een paar uur te weken in water: deze stap is het belangrijkst om een gladde room voor de kaas te krijgen!

Welke noten?

Veel noten die je in de supermarkt vindt zijn geroosterd of gebrand. Hiermee kun je geen notenkaas maken, je hebt echt de rauwe, niet geroosterde variant nodig. Koop rauwe noten in de biologische winkel, Turkse winkel of vind ze in het gezondheidsschap van de supermarkt.

Voor notenkaas werken cashewnoten het best, deze geven een mooi zacht en glad resultaat. Gebruik niet meer dan 15 gram geweekte cashewnoten per keer om het FODMAP-arm te houden. Dit komt overeen met ongeveer 20 g notenkaas. Naast cashewnoten zijn amandelen, paranoten en macadamianoten ook erg geschikt. Heb je een notenallergie? Je kunt ook zaden of pitten gebruiken in plaats van noten, vooral hennepzaden, sesamzaad en zonnebloempitten werken in dit geval goed. Dit geeft wel een iets ander resultaat en de room zal minder neutraal en romig en meer naar de gebruikte soort zaad of pit smaken.

Probiotica

Om échte notenkaas te maken, heb je probiotica capsules of poeder nodig om de notenroom te laten fermenteren. Kies een probiotica zonder FODMAP-rijke ingrediënten. De meeste probiotica zijn geschikt om notenkaas mee te maken, je hebt in ieder geval melkzuurbacteriën nodig (lactobacillales). Maar deze vindt je eigenlijk in elke soort probiotica wel terug. Een voorbeeld van een geschikte FODMAP-arme probiotica is Orthica Basic. Schroef de probiotica open, en het poeder roer je vervolgens gemakkelijk door de notenroom.

Verschillende smaken

Je kunt notenkaas ook maken zonder edelgistvlokken als je deze niet in huis hebt. Edelgistvlokken geven wel net even die extra ‘umami’ kaassmaak. Liever wel gebruiken dus! Breng de kaas op smaak met verse of gedroogde kruiden en specerijen. Wanneer je verse kruiden gebruikt is de kaas wel iets minder lang houdbaar. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:

 • zoet: 1 tl ongezoet vanillepoeder en 2 el ahornsiroop of rijststroop
 • ‘Boursin’: peterselie en bieslook of daslook
 • Smokey Paprika: (gerookt) paprikapoeder, chilipoeder en oregano
 • Spicy India: (gerookt) paprikapoeder, chilipoeder, Kurkuma / Indiase kruiden
  • Deze variant zie je op de foto!
 • Italiaans: tijm, oregano en basilicum
 • Dille, bieslook en zwarte peper
 • Rozemarijn en tijm
 • Komijn (poeder of zaadjes)
 • Mosterd (poeder of zaadjes) en dille
 • etc. etc.!

Tip! een ‘kortstje’ op je kaas

Houdt je van een ‘korstje’? Leg de notenkaas na de fermentatie (en 4 uur in de koelkast te hebben gelegen) een halve tot een hele dag in een droogoven op lage temperatuur zodat er een korstje kan worden gevormd. Of leg hem 2 tot 3 uur in de oven op de laagste stand.