Mugcake met banaan, chocolade en framboos

Oh my god, ken je de mugcake al? Dit is een cakeje in een thee/koffiemok en één van de beste uitvindingen voor ons fodmappers. Binnen een paar minuten staat er een super lekker cakeje voor je neus, zonder dat je veel afwas hebt. Je roert gewoon alle ingrediënten goed door elkaar in een (grote) kop/mok, 2-3 minuten in de magnetron en tadaaaaaa. Klaar is je mugcake. Weer eens iets anders in je koffiemok!

Ik eet het de laatste tijd vaak als ontbijt of juist als ik zin heb in wat lekkers in de avond. Het recept is er één met banaan en chocolade maar eigenlijk kan je er van alles mee doen. Ik start de dag vaak het liefst zo gezond mogelijk dus voeg dan nooit veel suiker toe aan recepten. In de avond vind ik vaak dat ik wel iets lekkers mag dus dan zoet ik vaker met suiker of siroop. Maar dat mag je helemaal zelf beslissen natuurlijk. Deze mugcake met banaan en chocolade (recept hieronder uitgeschreven) maak ik regelmatig, maar je kan alle kanten op met een mugcake.

 

Even de basis voor de (gezonde) mugcake als ontbijt:

Klop 1 ei los met een snufje zout, 1 el olie of gesmolten boter/kokosolie (en evt. 1 el lactosevrije of plantaardige melk) in een mok. Voeg hier extra ingrediënten aan toe, net waar je zin in hebt. Bijvoorbeeld:

– Blauwe bessen/amandel > 1 el amandelmeel, 1 el rijstmeel, 1/2 tl vanille, klein handje blauwe bessen

– Framboos/haver > 1 el havermout, 1 el haverzemelen, 1/2 tl vanille, klein handje frambozen

– Banaan/pindakaas > 1 geprakte banaan, 1 el havermout, 1 el pindakaas

– Frisse banaan > 1 geprakte banaan, 1 el havermout, 1/2 tl kaneel, 1 tl citroensap, klein handje frambozen

– Quinoa/walnoten/cranberry > 1 el quinoameel, 1/2 tl kaneel of vanille, 1 el gehakte walnoten, 1 el gedroogde cranberries

– etc. etc. etc.

 

Zet de mugcake 2 tot 3 min. in de magnetron, op de hoogste stand. Ready!