Een quiche… het lijkt onbegonnen werk wanneer je het FODMAP dieet volgt of al hebt gevolgd en moet letten op tarwe of andere granen. Je kunt heel goed een quichebodem maken met glutenvrije granen, maar een veel snellere en makkelijkere manier om een FODMAP arme variant van een gewone quiche te maken is door helemaal geen bodem te gebruiken! Je laat de korst weg en zorgt voor een wat stevigere ‘vulling’. Je maakt dan als het ware een grote en dikke gevulde stevige omelet in de oven. Ik (M) maak het vaak, en eet de volgende dag dan meestal de restjes als lunch, heerlijk!
Venkel bevat in grotere hoeveelheden de fodmaps fructanen en mannitol, maar 50 gram venkel per portie is FODMAP arm en dus perfect te gebruiken als smaakmaker in deze quiche. De anijsachtige smaak gaat perfect samen met de hartige smaak van de kaas, ham en kruiden. Echt het proberen waard!
Houd je niet van venkel? Vervang deze dan door een andere lekkere FODMAP arme of beperkte groente: je kunt met dit recept eindeloos variëren!
Moet je de quinoa eerst koken of gaat hij er ongekookt in?
Hoi Jasmin, zie stap 1: je moet hem eerst koken!
Beste Mirte,
Dit lijkt me een lekker recept, maar ik mag helaas geen kaas eten (extreem lactose-intolerant).
Zou ik dit recept zonder kaas kunnen maken of weet je een lekker alternatief voor de kaas?
Hoi Kim!
In plaats van kaas kun je Wilmersburger Pizza ‘kaas’ gebruiken: dit is een veganistische kaas op basis van kokosvet. Ook kun je kiezen voor andere hartige smaken, zoals gehakte olijven; een paar eetlepels mosterd; een blikje tonijn etc. Volop variatiemogelijkheden dus!