Groente-pizzabodem

Groente-pizzabodem

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in het zonnetje op mijn balkon. Nog na te genieten van de ontzettend lekkere én gezonde FODMAP arme pizza die ik gister heb gemaakt. Ja… daar kan ik de volgende dag nog blij mee zijn ;). Ik ben al een tijd bezig met het bedenken van een lekker pizzabodem recept, maar elke keer kom ik er weer op uit dat wanneer de bodem een beetje lekker wordt en niet uit elkaar donderd: dit gebeurt door sterk bewerkte glutenvrije granen die niet bijzonder goed voor je zijn. En dat is nu net het punt, ik wilde zo graag een pizzabodem maken die – naast dat hij goed smaakt – vooral goed voor je is. Er zijn al heel wat brainstorm sessies overheen gegaan, tot ik gister opeens een ‘lightbulp’ momentje had! Eureka ik heb het!

Ik maak de laatste tijd erg vaak groente platbrood van geraspte wortel of courgette met havermout of amandelmeel en ei. Het klinkt bijna te makkelijk, maar het resultaat is echt verbluffend goed. Vaak voeg ik er nog kruiden/specerijen aan toe. Van wortel-curry brood tot courgette-tijm: jum! (het recept hiervoor komt nog op de site). Waarom ik er nog niet eerder op ben gekomen is mij een raadsel, maar gister heb ik de basis van dit platbrood dus gebruikt als bodem voor een pizza. En jawel, die was meteen raak! Je kent het principe van een bloemkoolpizza misschien wel: dit is eigenlijk een FODMAP arme variant daarop.

Aan deze groente-pizzabodem zitten een aantal voordelen: hij is gemaakt van groenten en havermout (vitamines, vezels jeeeej!), ei (eiwitten jeeeej!) en olijfolie (goede vetten jeeeej!). Klein beetje zout en wat kruiden en verder… niks! Deze groente-pizzabodem is dus gezond, super gezond! De buitenkant wordt lekker knapperig en de binnenkant blijft stevig genoeg dat hij niet uit elkaar valt. Altijd fijn. De binnenkant is iets zachter dan een normale pizza, maar ik vind dat juist lekker: krokant en zacht is net als zoet en zout de perfecte combi.

 

20160816_202915

Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf wat je verder op je pizza doet: een hele lading kaas en spek zal hem niet veel gezonder maken, maar af en toe heb je daar gewoon behoefte aan – ik gister bijvoorbeeld – dus zolang dat niet elke week is zeg ik: doen! Maar mocht je de groente-pizzabodem verder ook gezond willen houden heb ik hier een aantal lekkere good-for-you topping ideeën voor je:

  • tomatensaus, geitenkaas, druiven en walnoten
  • tomatensaus, plakjes courgette. na het bakken: rucola, pijnboompitjes, scheutje balsamico azijn en olijfolie
  • tomatensaus, tonijn, olijven en kappertjes
  • tomatensaus en gegrilde groenten (courgette, paprika en aubergine), na het bakken: flinke scheut olijfolie
  • citroenolijfolie, gerookte zalm, (roergemakken) spinazie en pijnboompitjes
  • gerookte kipfilet, gehakte amandelen, na het bakken: plakjes aardbei en munt

Heb jij nog een lekkere en gezonde topping? Laat het ons weten!