Gekruide ‘zoete’ notenmix

Gekruide ‘zoete’ notenmix

Deze fodmap notenmix heeft een zoetige smaak, maar er komt geen suiker aan te pas. Ik bewaar suiker altijd het liefst voor het bakken van koekjes en taarten: dat is meestal echt niet zo lekker zonder suiker, en aangezien dadels hoog in FODMAPs zijn is dat ook geen goede optie. Voor de rest van mijn snackmomenten kies ik dan ook zo min mogelijk suiker. Ik ben er zeker niet bang voor, maar het is beter om er zo min mogelijk van te eten.

In de winkel zijn veel soorten zoete noten, vooral noten met een suikerlaagje, te koop. Vaak bevatten die FODMAPs zoals fructose of zijn ze gemaakt met cashewnoten en/of pistachenoten: beide hoog in FODMAPs. Maak daarom zelf een lekkere notenmix: klaar binnen 5 minuten! Je kan deze notenmix ook in de oven maken maar dat duurt nét iets langer. Je krijgt dan een iets meer gebrande smaak, erg lekker! Mix alle ingrediënten door elkaar tot de kruiden en olie goed verdeeld zijn over de noten en cranberries. Bak de noten 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Let op dat de noten niet aanbranden.

De notenmix is nog ongeveer twee weken houdbaar, daarna kan hij een beetje ranzig (het vet oxideert) worden. Neem niet meer dan één portie van deze notenmix: die is FODMAP arm.