FODMAP Lasagne

FODMAP Lasagne

Vandaag ben je belandt bij het tweede FODMAP gerecht in de reeks van gerechten die jullie als lezer graag op onze website zouden willen zien: FODMAP Lasagne!

 

We hebben de literatuur er weer op nageslagen voor de basis van deze Italiaanse klassieker uit Midden-Italië. Deze ovenschotel bestaat uit plakken pasta, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Vaak in een tomatensaus en zoals wij hem kennen ook met ui, knoflook en basilicum. Een normale lasagne kan op deze manier uitermate FODMAP rijk worden: tarwepasta met ui, knoflook en een melksaus allemaal in één gerecht: ai!

Wij schrikken echter niet direct van deze basis, we zien er eerder mogelijkheden in! Want uiteraard hebben wij heerlijke vervangen gevonden voor deze FODMAP rijke basis ingrediënten, zodat iedereen die het FODMAP dieet volgt ook gewoon kan genieten van een lekkere lasagne. Een FODMAP lasagne wel te verstaan.

Hoe gaan we dat aanpakken? De tarwepasta wordt vervangen door glutenvrije lasagnebladen (of als je wel goed tegen spelt kan, kies dan voor spelt lasagne bladen: o.a. te koop bij de natuur voedingswinkel). In plaats van knoflook en ui gebruiken we knoflookolie en het groene deel van een prei of een paar bosuitjes. Zelfs de bechamelsaus is FODMAP arm! In plaats van bloem gebruiken we rijstbloem en maïzena, deze twee zorgen samen voor een gladde en goed gebonden saus. En geen gewone melk, maar lactosevrije koemelk maakt deze bechamelsaus niet te onderscheiden van het origineel! Gebruik je liever geen koemelk of heb je een koemelk intolerantie? Vervang de boter dan door kokosolie en de lactosevrije melk door een plantaardig alternatief zoals rijst- of amandeldrank.

DSC_0094

Aangezien lasagne soms bijzonder weinig groente bevat, voegen wij graag nog wat FODMAP arme / beperkte groenten toe om deze FODMAP lasagne wat gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor courgette, paprika, pompoen of spinazie: net waar je trek in hebt!

Recipe Rating

  • (3.9 /5)
  • 8 ratings

, ,