FODMAP Chili Con Carne

FODMAP Chili Con Carne

Deze FODMAP arme Chili con Carne is de eerste van de vijfdelige reeks van FODMAP AUW naar FODMAP WAUW! Een vijfdelige reeks van recepten die normaal FODMAP rijk zijn (auw, buikpijn) waarvan jullie graag een FODMAP arme variant zouden willen zien, maar zelf niet zo goed weten hoe dat te doen.

Als we de literatuur erop naslaan is Chili con Carne een stoofpot met vlees, chilipeper, knoflook, ui en komijn. Meestal worden hier ook bonen en tomaten aan toegevoegd, en soms andere ingrediënten als paprikapoeder en korianderzaad. De Chili con Carne die wij kennen bevat in ieder geval een heleboel bonen, ui en knoflook: net het probleem tijdens het FODMAP dieet. We zijn de keuken ingedoken en hebben hier een hele mooie FODMAP arme variant op bedacht, met een geheim ingrediënt… hier komt ‘ie!

Geen peulvruchten, wat dan wel? Wij hebben gekozen voor sperziebonen! Als je de sperziebonen in kleine stukjes snijd, ter grote van een boon, dan krijg je echt het gevoel dat je een bonenschotel aan het eten bent. Wat eigenlijk ook zo is met de sperzieBOON. Als je maag en darmen niet zo erg blij worden van pittig eten, dan kan je de chilipeper weglaten en in plaats daarvan 1 tl gerookt paprikapoeder toevoegen. Het gerecht wordt dan iets minder pittig, maar behoudt nog wel lekker veel smaak!

In plaats van de hele knoflookteen in het gerecht te verwerken, gebruiken we in dit recept knoflookolie. Dus – niet schrikken – in de ingrediëntenlijst staat dan wel knoflook, we maken er uiteindelijk olie van (en gooien de teen vervolgens weg) dus dat komt helemaal goed! Ook uien zijn FODMAP rijk, daarom gebruiken we het groene deel van een paar bosuitjes, lente-uitjes of het groene deel van een prei. Deze groene delen zijn namelijk FODMAP arm!

En dan nu ons geheime ingrediënt: voor een meer complexe smaak hebben wij cacaopoeder toegevoegd. Maar je kunt dit ook goed vervangen door oploskoffie (of een klein kopje sterk gezette koffie) toe te voegen. Dit maakt het gerecht nét even spannender en meer complex van smaak. Heel bijzonder en vooral erg lekker.

Om die echte donkere feel in deze FODMAP chili con carne te krijgen, serveren wij hem graag met gekookte zwarte rijst. Je kunt zwarte rijst vinden bij de biologische winkel of de betere supermarkt. Maar als je dit niet kunt vinden is gewone rijst (liefst zilvervlies omdat deze variant meer vezels bevat) ook heerlijk. Mocht je redelijk goed tegen galactanen (en fructanen) kunnen, dan kun je ook nog een klein blikje zwarte bonen (omgespoeld met water) toevoegen.

Na deze uitgebreide uitleg, gaan we de keuken in! Pak je schort en zet dit heerlijke gerecht binnen een uur op tafel!

Recipe Rating

  • (4.3 /5)
  • 9 ratings

, , , ,