Hoe poep je goed... + Winactie Squatty Potty!

Hoe poep je goed… + Winactie Squatty Potty!

De toiletgang, gelukkig gooit niet iedereen het op straat – hier bedoel ik zijn/haar verhaal –, maar er wordt nog te weinig over gepraat. Het is iets waar je niet graag een groot verhaal over loslaat, wat er zoal in het kleine kamertje in huis gebeurd. Maar iemand moet het doen, dus vandaag gaan wij het hebben over de manier van hoe je op de wc zit!

Laatst was ik mij aan het omkleden in de grote kleedkamer in het zwembad toen ik hoorde (ik citeer): “Heb je al een poepie gedaan? Dat zou wel mooi zijn…! Nee, nog niet? Als je nu even lekker gaat poepen!?” Heb je een dergelijke conversatie wel eens tussen twee volwassenen gehoord? Waarom is het toch dat als je klein bent naar de wc gaan wordt beloond en geprezen, en naarmate we ouder worden het iets is waar je je voor schaamt? Stopt iedereen opeens met poepen als hij/zij ouder wordt? Wij zullen de laatste zijn die willen dat opeens iedereen zijn of haar poepbeurt elke dag uitgebreid onder het eten gaat bespreken, tot in het kleinste detail, maar een beetje losser over het onderwerp praten kan geen kwaad. En er zelf vooral even op letten en mee bezig zijn is alleen maar goed! Vandaag dus een les in toiletteren.

We doen het allemaal verkeerd…

Wellicht heb je het nog nooit gehoord, wellicht ben je er al erg goed bekend mee: de manier van de toiletgang. Naast voeding, stress en nog een groot aantal factoren heeft ook de manier van hoe je op de wc zit grote invloed op of het lukt of niet. Een hele goede uitleg met animatiefilmpje vindt je op de site van Squatty Potty (note: nee, we worden hier niet voor betaald maar zijn wél helemaal fan van deze fijne krukjes!). Het komt erop neer dat wij normaal op de wc niet in een goede houding zitten die ons lijf verteld dat we mogen. We zitten in deze moderne tijd wellicht erg netjes op de wc, maar niet erg praktisch. We eten tegenwoordig massaal zoals de oermens (Paleo), dus waarom laten we dit oer-voedsel niet via de oer-manier het lichaam verlaten??

poep-als-een-pro

De verkeerde manier (wat de meeste mensen nu doen): Op de wc gaan zitten, de knieën, benen en romp in hoeken van ca. 90 graden. De darmen denken: “Ik zit lekker op een stoel, maar hier moet ik sociaal doen, dus ga nog maar even niet…” Er wordt hard gedrukt, geperst, een krant uitgelezen en uiteindelijk lukt het misschien wel, maar meestal niet goed of je hebt niet de hele colon geleegd waardoor er ontlasting in je lichaam blijft die er eigenlijk uit zou moeten.

De goede manier (wat we vroeger allemaal al deden): Gehurkt zitten, met de billen richting de grond. De darmen denken: “Ik zit niet langer op een stoel, maar ik mag naar de wc gaan! De poort mag open…!” Het kost geen moeite meer en de colon wordt goed geleegd zodat er niks achterblijft wat er eigenlijk uit zou moeten. Eigenlijk zijn die ‘rare’ hurktoiletten in het buitenland zo gek nog niet!

poep-als-een-pro-2.

Hoe gaan we dit thuis realiseren? We kunnen moeilijk met de voeten op de wc-pot gaan hurken. Of onze toilet verbouwen tot hurk-versie. Pak simpelweg een krukje! Zet je voeten op het krukje en ga op de toilet zitten. Op deze manier zit je lichaam in een veel betere poep houding en poep je dus goed!

 

WINACTIE Squatty Potty!

Wil jij graag goed op de wc zitten met 1 simpele handeling: een krukje onder de wc schuiven en je voeten hierop plaatsen? En hierdoor de stoelgang goed laten verlopen? De squatty potty is hierbij ideaal! Precies de juiste hoogte en hij past perfect onder een toilet. En… wij mogen 2 GRATIS Squatty Potty’s, ter waarde van €34,95 verloten!!

Beantwoord de volgende vraag:

Hoe lang zou je maximaal in de eliminatiefase van het FODMAP dieet moeten blijven?

Stuur je antwoord naar info@fodmapfoodies.nl, met als titel Squatty Winactie. Doe dit vóór 20 september. De winnaars maken wij na 22 september bekend.

 

 

, , , , , , ,

4 Responses to Hoe poep je goed… + Winactie Squatty Potty!

 1. Yildiz 24 september 2015 at 16:37 #

  Beste Mirte,
  Heel goed om het eens over ‘de toiletgang’ te hebben. Er zijn zoveel mensen die last hebben van obstipatie.
  Vanuit mijn vakgebied laat ik je graag weten dat je zelf ook heel veel kunt doen om je ontlasting te laten komen zonder dat je gaat persen.
  Om te kunnen ontlasten moet je namelijk kunnen ontspannen.
  In dit blog geef ik je 10 tips.http://www.jouwbekkentherapeut.nl/10-tips-tegen-obstipatie-op-vakantie/
  En in mijn 2e gratis video (via mijn website aan te vragen) geef ik je nog meer tips waar je op kunt letten voor een goede ontlasting.

  vriendelijke groeten, Yildiz van der Zijden
  http://www.jouwbekkentherapeut.nl

  • Foodie Mirte 25 september 2015 at 00:29 #

   We gaan er zeker naar kijken!

 2. Margriet Korterink 27 juni 2023 at 11:57 #

  dag,

  voor onze folder die we maken ivm fecale continentie, zijn we op zoek naar een duidelijke afbeelding van de juiste poephouding.
  Die van jullie is wel erg mooi! Zouden we deze mogen gebruiken?
  Hoor graag!
  Ik ben werkzaam in Isala zh Zwolle

Geef een reactie