Relax

Relax

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Terwijl ik dit blog schrijf besef ik mij weer dat ik even pas op de plaats moet nemen. We zijn de laatste tijd zo druk met Fodmap Foodies, naast ons eigen werk, dat er vaak meer taken op de to-do lijst bij komen dan dat we kunnen afvinken. ’s Avonds – veel te laat – gaan we naar bed met een nóg langere to-do lijst dan aan het begin van de dag. Met allemaal even leuke, inspirerende en interessante dingen, maar het is wel erg veel! Herkenbaar?

Op een gegeven moment kan er gewoon even niks meer bij. Niet in je agenda, niet in je hoofd en daarom niet in je buik. Maar als je jouw buik rustig wilt houden moet je daar iets aan doen. Spanning in je hoofd en lijf gaat uiteindelijk naar je buik, waardoor hij veel meer geprikkeld wordt. Niet echt de bedoeling als je al een PRIKKELBARE darm hebt. Als je moeite hebt met het vinden van een momentje voor jezelf, dan is het tijd om hier iets aan te doen. We leven tegenwoordig allemaal met veel stress. Mobieltjes en internet lijken dit allemaal makkelijker te maken, maar zorgen bij veel mensen juist voor een extra stressfactor. Het constant bijhouden van appjes, facebook en twitter snoept volgens onderzoek makkelijk één a twee uur van je dag af. Twee uur!! Blijkbaar kan een lesje time-management voor de meeste van ons geen kwaad (goed onderwerp voor een volgend blog).

 

Hoe dan?

De darmen van mensen met PDS zijn extra prikkelbaar of geprikkeld, maar hoe komt dat eigenlijk? De oorzaak van PDS is niet altijd duidelijk en de meningen zijn verdeeld, maar waar iedereen het over eens is dat PDS zich kan ontwikkelen op verschillende manieren. Het kan worden getriggerd door een zeer stressvolle gebeurtenis zoals een scheiding of overlijden, na een darminfectie of door een overgroei aan bacteriën in de dunne darm (SIBO, hierover volgende week meer dus houd ons blog in de gaten!). Vervolgens kunnen voeding en andere factoren bijdragen aan de ernst van de PDS klachten. Het FODMAP dieet kan een deel van deze voeding gerelateerde PDS klachten wegnemen of verminderen, maar voeding is maar één onderdeel. Er is meer!

In plaats van dit blog alleen te lezen met de gedachte: ‘goh, daar zit wat in maar dat ga ik dus echt niet in mijn leven kunnen toepassen met werk, vrienden, kinderen, partner, sport,’… STOP!! Hier begint het al. We rennen allemaal ontzettend hard, daar ligt het niet aan. We doen zó ons best! Maar we rennen soms allemaal… de verkeerde kant op. Dat is vermoeiend, kost energie en schiet uiteindelijk helemaal niets op. Het leven is te kort om niet door te hebben wat je de afgelopen dag of week nou eigenlijk hebt gedaan. We hebben direct een mening klaar bij advies van allerlei zweverige goeroes, want wij Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor. Ik hoop dat Mevrouw Nuchter nummer 1 (ik) hier dan iets over mag zeggen want die goeroes zijn zo stom nog niet.

DSC_0161

Ik ben nuchter, af en toe véél te nuchter. “Doe maar normaal”, dat type. Maar de laatste jaren heb ik geleerd dat je nuchter kan zijn en toch fanatiek mee kan puffen tijdens een pilates les. Je kan nuchter zijn én af en toe een rustgevend kabbelend-water muziekje opzetten. Helemaal ZEN ben ik dan. En daarna voel ik mij echt zo veel beter! Ik zit zeker niet urenlang in de lotushouding, maar ik heb gemerkt dat een beetje meepikken van deze eeuwenoude wijsheden geen kwaad kan, zelfs alleen maar goed doet. Het bestaat niet voor niets al zo lang laten we maar zeggen. Nu zeg ik niet dat ik het altijd goed doe, in tegendeel, ook ik val af en toe in de valkuil van de huidige jaag-maatschappij. Maar ik ben mij veel meer bewust van het feit dat doorrennen terwijl je eigenlijk niet meer kan uiteindelijk zorgt voor blessures. Terwijl trainen, hard rennen en daarna goed rusten, zorgt voor spieropbouw. Hetzelfde geldt voor je lijf en je darmen. Ren hard, doe veel, train jezelf zowel mentaal als fysiek. Maar houd ook regelmatig heel hard eventjes rust om te herstellen.

What to-do?

Nu hoef je niet direct op yoga of pilates les, hoewel dat erg kan helpen dus als je wilt zeg ik zeker doen, maar het is vooral belangrijk om je ademhaling onder controle te houden en af en toe gewoon even helemaal NIETS doen. Relax. Plan het eventueel in je agenda: 15 minuten staren. Gewoon lekker voor je uit kijken en je gedachten laten gaan. Of een half uur in bad liggen. Mobieltje weg, genieten van het liggen in heerlijk warm water.

Probeer daarnaast op momenten dat je geïrriteerd bent over iets (het weer, de spoorbomen, de file) je niet direct op te winden. Of heel eventjes, en besef dan dat jij hier geen invloed op hebt, dus er ook niets aan kan doen. Je opwinden heeft daarom helemaal geen zin. De buurman kan er niks aan doen dat het regent, de auto voor je kan er ook niets aan doen dat er file staat. Adem in, adem uit, tel tot 10 en relaaaax. Je kan je energie beter steken in een creatieve denksessie tijdens dit plotselinge oponthoud.

Daarbij is het belangrijk om regelmatig te bewegen om je darmen te ‘trainen’. Je rug doet zeer na een hele dag krom zitten, je buik ook wanneer hij de hele dag stil heeft gezeten. Zwemmen, wandelen, fietsen, jouw favoriete sport, een flinke schoonmaak beurt in je huis. En dan ook echt doen! Neem het je nu niet alleen voor, maar doe het ook echt. Plan dit in je agenda. Doe eigenlijk maar meteen: pak je agenda erbij en plan de komende week elke dag minimaal 30 minuten beweeg-tijd. En als je volgende week denkt, dat beviel wel: dan maak je daar vanaf nu een wekelijkse to-do taak van. “Sport en ontspanning inplannen”. Misschien weer een taak op die al veel te lange to-do lijst maar wel eentje die je vooruit brengt!

 

We zijn benieuwd hoe JIJ omgaat met stress en wat je doet om te ontspannen! Laat het ons hieronder weten!

, , ,

One Response to Relax

  1. Marianne 16 september 2015 at 11:37 #

    Wat een leuke Blog! Als je dit leest wordt je al moe! Ik zie al deze drukte bij de kinderen. Wat ben ik blij dat ik in een relaxte levensfase zit, ik hoef niets meer alleen nog maar genieten.

Geef een reactie